Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η ομιλία του Χρήστου Μαμαλούκου (28/10/2008)

Για τη δημιουργία του συλλόγου καταλυτική υπήρξε η ομιλία του κ. Χρήστου Μαμαλούκου, που έγινε σε κεντρικό σημείο στο Σίσι στις 28/10/2008. Στην ομιλία αυτή, ο κ. Μαμαλούκος ανέφερε κάποιες ιδέες και κάποιες διαπιστώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και ουσιαστικά καλούσε τους επαγγελματίες να συμμετέχουν στη δημιουργία του συλλόγου. Η ομιλία παρατίθεται στη συνέχεια.

Αγαπητοί φίλοι
κατ' αρχήν πριν ξεκινήσω την ομιλία, να ευχηθούμε καλή ανάρρωση στον επαγγελματία Μανώλη Κοκολάκη και να με συγχωρήσετε αν κάνω κάποια λάθη στην ομιλία μου, γιατί είναι η πρώτη μου φορά που απευθύνομαι στο Βραχασώτικο κοινό.
Από καιρό τώρα είχα στο μυαλό μου τη σκέψη για την ίδρυση ενός συλλόγου επαγγελματιών, που θα μπορούσε να μας επιτρέψει να οργανωθούμε και για να αντιμετωπίσουμε την ανυπόφορη πιά κατάσταση του τουρισμού μας. Τη σκέψη μου αυτή την είχα πει σε πολλούς συναδέλφους μας επαγγελματίες στο Σίσι και είχα δει τον ενθουσιασμό στο πρόσωπό τους. Πολλοί απ' αυτούς με ενθάρρυναν να οργανώσω μια συγκέντρωση μετά τη λήξη της σεζόν, για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας κι εγώ τους είχα υποσχεθεί ότι θα το έκανα. Άλλοι πάλι μου έλεγαν ότι δε γίνονται αυτά τα πράγματα και ότι κάτι τέτοιο δε θα οδηγούσε πουθενά. Το έβαλα λοιπόν κι εγώ πείσμα και είπα ότι αυτός ο τόπος αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Είπα ότι όλοι εμείς έχουμε ξοδέψει αρκετό χρόνο και χρήμα στον τουρισμό και ότι δε μας αξίζει να κλείσουμε τα μαγαζιά μας και να τα παρατήσουμε, επειδή έχουν έρθει δύσκολες εποχές. Αξίζει να το παλέψουμε Μπορούμε και θέλουμε να οργανωθούμε. Θέλουμε και μπορούμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και για τον τουρισμό. Αποφάσισα λοιπόν να οργανώσω με δική μου πρωτοβουλία αυτή τη σημερινή συγκέντρωση και να μαζέψω μερικές υπογραφές για να ιδρύσουμε ένα σύλλογο επαγγελματιών και είδα με μεγάλη μου έκπληξη ότι δε χρειάστηκα περισσότερη από μισή ώρα για να μαζέψω 70 υπογραφές. Σήμερα λοιπόν αυτή η συγκέντρωση είναι πραγματικότητα και δεν οφείλεται τόσο σε μένα που πήρα την πρωτοβουλία, όσο σε σας που απόψε βρίσκεστε εδώ, έτοιμοι να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα πράγματα για το καλό όλων μας και της περιοχής.
Είναι 28η Οκτωβρίου σήμερα. Είναι μια μέρα ιστορική για την πατρίδα μας. Σαν σήμερα ο Μεταξάς είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στους εισβολείς Ιταλούς. Εμείς σήμερα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στη στασιμότητα. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην κακομοιριά της περιοχής μας και συγχρόνως λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ανάπτυξη. Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στη στήριξη των επαγγελματιών Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στην ίδρυση του συλλόγου επαγγελματιών Σισίου, Μιλάτου και Βραχασίου.
Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση των επαγγελματιών της περιοχής μας, που άλλη τέτοια δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Αυτή μας η κίνηση δηλώνει, την επιθυμία όλων μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός συλλόγου επαγγελματιών, που σκοπό θα έχει να μας ενώσει, να μας οργανώσει, να μας προστατεύσει, να προβάλει τον τόπο, να προωθήσει τα προβλήματά μας και να αναζητήσει λύσεις στην κοινότητα, στη νομαρχία, στην περιφέρεια, στα υπουργεία. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα ότι πριν από μερικές μέρες πέρασε από δίπλα μας ο υπουργός τουρισμού ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Αν εκείνη τη στιγμή υπήρχε ο σύλλογος, θα είχαμε τη δυνατότητα να του ζητήσουμε να επισκεφθεί το Σίσι και να ακούσει τα προβλήματα του τόπου μας. Δυστυχώς όμως η ευκαιρία χάθηκε γιατί δεν υπήρχε ο σύλλογος. Αλλά και λίγο νωρίτερα, μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν, πέρασε από την κοινότητά μας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος. Ούτε και σ' αυτή την περίπτωση υπήρχε κάποιος να τον ενημερώσει, γιατί δεν υπήρχε σύλλογος. Δεν είναι λοιπόν κρίμα να χάνονται έτσι οι ευκαιρίες; Πότε θα ξαναπεράσει άραγε από τον τόπο μας υπουργός τουρισμού για να μπορέσουμε να του πούμε τα προβλήματά μας και να του εκθέσουμε τα δικά μας αιτήματα;
Την τελευταία δεκαετία είναι γνωστό σε όλους μας, ότι υπήρξε μια στασιμότητα, λόγω του αγώνα μας για την ίδρυση της κοινότητας Βραχασίου. Το στόχο αυτό τον πετύχαμε. Μείναμε όμως δυστυχώς πίσω σε υποδομές και σε οργάνωση, πληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το τίμημα του αγώνα μας.
Σήμερα με τη δημιουργία της κοινότητας Βραχασίου βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Η κοινότητά μας με τους πόρους που αντλεί από το φόρο παρεπιδημούντων, τις ενοικιάσεις δημόσιων χώρων και παραλιών, αλλά και από τα έσοδα που αντλεί από τις κρατικές επιχορηγήσεις, έχει τη δυνατότητα να χτίσει ένα αισιόδοξο μέλλον για τον τόπο μας, για τον τουρισμό, για τους επαγγελματίες της περιοχής. Με τα έσοδα που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κενό σε υποδομές, που δημιούργησε η στασιμότητα των τελευταίων χρόνων και εγώ τουλάχιστον είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνει. Μια από τις δουλειές του συλλόγου θα είναι να σταθεί στο πλευρό της κοινότητας και να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό. Υποχρέωση όλων των επαγγελματιών είναι να προτείνουμε στην κοινότητα λύσεις για τα διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, μιας και όλοι εμείς είμαστε στην καρδιά των προβλημάτων. Τα προβλήματα τα ζούμε κάθε μέρα και τα γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα.
Εκτός όμως από τα προβλήματα σε επίπεδο υποδομών, έχουμε κι εμείς τα δικά μας προβλήματα ως επαγγελματίες. Θα σταθώ σε μια διαπίστωση. Η περιοχή μας από γωνιακό ισόγειο μαγαζί έχει καταντήσει υπόγειο δεκάτου πατώματος. Αυτό μην το θεωρήσετε υπερβολή. Κοιτάξτε απλά πώς ήταν η περιοχή μας πριν από μια δεκαετία και πώς είναι σήμερα.
  • Σήμερα υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Ο τουρίστας θα προτιμήσει να πάει αλλού εκτός περιοχής, γιατί ελάχιστα πράγματα υπάρχουν στον τόπο μας για να τον κρατήσουν.
  • Δεν υπάρχει διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας και δεν προβάλλονται τα αξιοθέατά του. Δείτε για παράδειγμα πώς έχει προβληθεί το τουριστικό προϊόν του Αγίου Νικολάου και των περιοχών του. Η μόνη διαφήμιση, τουλάχιστον του ονόματος της περιοχής μας, γίνεται από κάποιους επενδυτές της περιοχής μας, όπως το λάδι του Λυράκη, το νερό Σελινάρι και τα δερμάτινα του Νίκου του Μανιουδάκη τα οποία τα συναντά κανείς ακόμα και στο εξωτερικό. Όμως τίποτα άλλο δεν έχει γίνει. Αλλά και στο internet όσοι προσπαθούν να πουν κάτι για το Σίσι και τη Μίλατο, δείχνουν τις παραλίες των Μαλίων και το λιμάνι του Αγίου Νικολάου.
  • Οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο ένα Γολγοθά για να επιτύχουν τιμές ανάλογες με τις υπηρεσίες που παρέχουν κι αυτό γιατί δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και δεν έχουμε υποδομές.
  • Από την άλλη η ποιότητα των τουριστών που έρχονται στην περιοχή μας, ολοένα και πέφτει πιο χαμηλά. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος τουριστών έρχονται στην περιοχή μας ως τουρίστες all inclusive, ενώ παλιότερα αυτό γινόταν σε πολύ μικρότερο βαθμό. Ακόμα όμως και αυτοί οι πελάτες all inclusive παλιότερων εποχών, έβγαιναν από τα ξενοδοχεία τους για να φάνε ή να πιούνε ένα ποτό και άφηναν και πέντε δραχμές στον τόπο. Σήμερα δεν κυκλοφορούν γιατί είτε δεν έχουν λεφτά, είτε δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τον τόπο μας, τις υπηρεσίες του και τις υποδομές του. Για παράδειγμα παντού υπάρχουν λακούβες στους δρόμους και πολλοί τουρίστες πέφτουν όταν κάνουν μια ξέγνοιαστη βόλτα.
  • Παλιότερα ήταν γεμάτα όλα τα καταλύματα, μικρά και μεγάλα. Σήμερα αρκετά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν και η τουριστική περίοδος έχει πρακτικά συρρικνωθεί σε δύο με τρεις μήνες, όταν σε παλιότερες εποχές η σεζόν άρχιζε τον Απρίλιο και τέλειωνε το Νοέμβριο.
  • Ακόμα όμως και οι τουρίστες που δεν μένουν στο Σίσι, αλλά απλώς κάνουν τη βόλτα τους από το Σίσι δε σταματούν για να πιούνε ένα καφέ, γιατί συναντούν 150 σήματα “απαγορεύεται η στάθμευση” και κανένα σήμα που να δείχνει τα σημεία που υπάρχουν πάρκινγκ. Απ' αυτό το σημείο που είμαστε τώρα, δείξτε μου ένα βέλος που να δείχνει πού είναι το πάρκινγκ.
Όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά και πολλά άλλα, που ο καθένας μας μπορεί να εντοπίσει και να αναφέρει, έχουν οδηγήσει την περιοχή μας σ' αυτά τα χάλια. Θα πρέπει λοιπόν κάτι να κάνουμε. Ο σύλλογος είναι μονόδρομος. Πρέπει να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να εντοπίσουμε τα προβλήματα, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν συσσωρευτεί και να προτείνουμε λύσεις. Προπάντων όμως, για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας μεταξύ μας. Ότι και αν μας έχει χωρίσει στο παρελθόν, πρέπει να το παρακάμψουμε για το κοινό καλό. Πάνω απ' όλα όμως απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων μας, χωρίς υπερβολές και χωρίς αποκλεισμούς. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, αύριο θα είναι αργά, γιατί αρκετοί από μας θα έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε επάγγελμα, έχοντας παράλληλα χάσει και χρόνο και χρήμα. Τώρα είναι η ευκαιρία για να αναστρέψουμε το κακό κλίμα. Τώρα είναι η ευκαιρία να σταματήσουμε την κατρακύλα. Ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε αυτό το σύλλογο πραγματικότητα.
  • Με το σύλλογο, όλοι οι επαγγελματίες θα αποκτήσουμε φωνή.
  • Θα μπορέσουμε να προβάλουμε τις ομορφιές της περιοχής μας, τις παραλίες μας, τα μνημεία μας, τις επιχειρήσεις μας.
  • Θα αποκτήσουμε φωνή σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις, δηλαδή σε ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες επαγγελματιών και θα μπορέσουμε να εκφράσουμε τα προβλήματά μας και έξω από τα όρια τη περιοχής μας.
  • Θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε εύκολη πρόσβαση σε νομικές συμβουλές και θα σταματήσουμε να είμαστε έρμαια της κάθε υπηρεσίας είτε αυτή είναι η εφορία, είτε αυτή είναι το ΙΚΑ, είτε αυτή είναι η κτηματική υπηρεσία ή το λιμενικό ταμείο.
  • Θα μπορέσουμε να προβληθούμε στο internet και ως επιχειρήσεις και ως περιοχή.
  • Προπάντων όμως θα μπορέσουμε να συζητάμε με ένα οργανωμένο τρόπο και όχι να λέμε τον πόνο μας στα καφενεία, στο κυνήγι και στο ψάρεμα.
  • Θα μπορέσουμε έτσι να συνενοηθούμε και να αποφασίζουμε κοινές γραμμές πλεύσης σε βασικά προβλήματα, κάτι που τώρα δεν έχουμε.
Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, που μπορεί να μας δώσει ο σύλλογος αποτελούν ένα σημαντικό λόγο για τη δημιουργία του. Ας τον ξεκινήσουμε λοιπόν και να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο και σοβαρό βήμα για μας και για την περιοχή μας.
Τελειώνοντας λοιπόν θέλω να πω ότι, ο´τι ανοίγει στη ζωή είναι ωραίο. Από ένα μπουμπούκι που ανοίγει, βγαίνει ένα ωραίο τριαντάφυλλο. Οι πόρτες της κοινότητας που άνοιξαν είναι καλό για όλους μας. Ένα αλεξίπτωτο που ανοίγει, σώζει μια ζωή. Τα ανοιχτά μυαλά παράγουν έργο. Γι αυτό η σημερινή μας συνάντηση είναι ανοιχτή. Ελάτε όλοι να κάνουμε αυτό το σύλλογο πραγματικότητα.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους και ιδιαίτερα τους μη επαγγελματίες που είδαν θετικά αυτή την προσπάθεια.
28 Οκτωβρίου 2008
Χρήστος Μαμαλούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μετά το σχόλιό σας γράψτε το όνομά σας και ένα e-mail επικοινωνίας για επιβεβαίωση του σχόλιού σας. Το e-mail σας δε θα φαίνεται στο σχόλιο.